Coaching és Théta Healing, az agyhullámok megközelítéséből

théta healing bg

Ez a cikk a két módszertan hátterében húzódó mélyebb megértést segíti az agyhullámok szempontjából megvilágítva a működést.

Alapvetően 5 féle agyhullámot különböztetünk meg frekvenciájuk függvényében: Gamma-, Béta-, Alfa-, Théta- és Delta.

Gamma agyhullám

A Gamma agyhullám 40 Hz feletti agyhullám, amely a megérzéshez, magas szintű tanuláshoz, tiszta felfogóképességhez és az öntudat állapotához kapcsolódik. Korábban a béta agyhullámokhoz sorolták. Ilyenkor magas szintű észlelés és információ feldolgozás történik az elmében.

Béta agyhullám

Béta agyhullámon működünk jellemzően, amikor éber, aktív állapotban vagyunk: cselekvések közben és az érzékszerveink használatánál. Ennek a frekvenciája 15-40 Hz. A béta agyhullámon való működés normál tudatszintű működés.

Alfa agyhullám

Alfa agyhullám jelentkezik elalvás előtt, vagy közvetlenül felébredés után, amikor még nyugalmi, relaxált állapotban vagyunk. 8-12 Hz frekvenciájú. Az elme ilyenkor nagyon befogadó és tanítható állapotában van, könnyen feljöhetnek emlékek. Alkalmas vizualizációs gyakorlatokra, hangokon keresztüli tanulásra.

Théta agyhullám

A Théta agyhullám 4–7 Hz-es frekvenciájú hullám. A gyermekek ezen az agyhullámon működnek körülbelül 7-10 éves korig. Ilyenkor úgy működik az agyuk, mint a szivacs, szinte minden információt megtanulnak, felvesznek a környezetükből (a helytelent ugyanúgy, mint a helyeset!). Felnőtteknél ez az agyhullám az alvás, mély relaxáció frekvenciája, tudatosan előidézve pedig meditatív állapot. Ezek az agyhullámok a kreativitással, érzelmekkel, inspirációval, intuícióval kapcsolódnak, lehetővé teszik a tudatos elme mögötti szintek megismerését.

Delta agyhullám

A Delta agyhullám 1–3 Hz-es frekvenciájú. A mélyalvás állapota. Gyerekeknél ezek az agyhullámok még napközben is jelentkeznek, 10 éves korig max. 10%-ban, ami teljesen rendben van. A Delta agyhullám támogatja a növekedési hormon előállítását, amely felelős a regenerációért. Ezért a mély alvás elősegíti a gyógyulási folyamatokat.

Coaching Vs. Théta Healing

Amikor coaching folyamatban vagyunk, jellemzően béta, azaz aktív, éber állapotban történik meg a probléma feltárása, a tudatosítások, amely során a kliensnek jöhetnek felismerések és ötletek egy-egy helyzet, téma, viselkedés megváltoztatására. Ezen felismerések alapján a kliens tudatosan dönthet arról, hogy az adott témában már másképpen fog működni és ezt a megváltozott cselekvési metodikát alkalmazza majd konzekvensen, a mindennapi működésében.

Théta folyamatnál először és általában az ülések első felében béta állapotban történik konzultáció, a téma feltárása, a helyzetfelmérés. Majd, amikor már ezen a szinten egészen jól körvonalazódott a probléma, téma, akkor a konzulens által vezetett meditációval a kliens és a konzulens egyaránt théta agyhullámra kerülve mélytudatszinten kapcsolódnak, kommunikálnak. Ekkor kerül sor valójában a probléma gyökerének feltárására a kérdéseken és válaszokon keresztül. Tekintettel arra, hogy sejteink és tudatunk mindent elraktároz, így a tudattalan tartományokból pontosan megérkezik a válasz az elakadás valós okára. Ettől kezdve a kliens engedélyével megindul a kioldási folyamat mélytudatszinten. Az oldás hatására valójában egy energetikai szintű változás jön létre, amelynek következtében a blokk, a tudattalan és így a tudatos tartományból is kitisztul. Természetesen témafüggő, hogy egy adott elakadás oldására milyen gyakoriságú folyamat szükséges.

A szinte mindenki számára ismert jéghegymodell alapján, tehát elmondható, hogy a coaching a jéghegynek a víz feletti, míg a théta healing a víz alatt tartományával és ezen keresztül valójában a víz feletti tartománnyal is dolgozik.

Dévai Andrea

Megosztási lehetőség